Vegarus

Vegaruksen kylä sijaitsi pitäjän pohjois- osassa, kymmenen kilometriä pitkän Vegarusjärven etelä- ja itärannalla. Sinne oli Varpakylästä matkaa 25 km ja Suvilahdesta 45 km. Kylään lähtevä tie erkanee Suojärveä kiertävästä tiestä Saviniston kohdalla. Siitä kuljettiin Korpiselkään vievää maantietä Vuonteleen kylään, josta oli vielä Vuonteleen sillan jälkeen huonoa kylätietä 14 kilometriä kylän laitaan. Vegaruksessa oli kaksi tšasounaa, vanhempi oli pyhitetty Pyhän Blasioksen (Valassin) muistolle. Se oli rakennettu 1730-luvulla. Uudemman tšasounan vihki käyttöön arkkipiispa Herman vuonna 1938 ja se oli pyhitetty Pyhien Sergei ja Herman Valamolaisen muistolle. Vegaruksessa vietettiin 12. heinäkuuta Valassinpäivän praašniekkaa. Juhla oli kaksipäiväinen ja vieraita saapui muista kylistä jopa 70 km:n etäisyydeltä, myös toisista pitäjistä. Ennen suomenkielisen kansakoulun vakiintumista toimi kylässä seurakunnan ylläpitämä kiertokoulu, joka aloitti toimintansa vuonna 1888. Suomenkielinen kansakoulu aloitti vuonna 1909 vuokratiloissa yläkouluna ja alakoulu jatkui kiertokouluna. Oman koulutalon kylä sai vuonna 1926, jolloin myös ensimmäinen kiinteä alakansakoulu perustettiin.

Opettajat vaihtuivat kylässä lähes joka vuosi koko 20-luvun ajan. Ainakin eräs syy siihen oli kylän kaukainen sijainti. Vasta vuonna 1928 kylä sai opettajiksi Pirhosen pariskunnan, joka viihtyi toimessaan sotaan saakka. Vuonna 1936 kylä sai toisen alakoulun ja viimein vuonna 1938 myös Vegaruksen koulupiirissä toteutui oppivelvollisuus täydellisesti Suojärven viimeisenä koulupiirinä. Vain 12 oppilasta oli vapautettu jatkokoulusta koulun tilanahtauden tai pitkän koulumatkan vuoksi. Vegarus sai oman ministerikoulunsa vuonna 1911. Venäläisessä koulussa lapset saivat opetuksen ja ruuan ilmaiseksi, lisäksi vaaterahaa ja avustuksia. Kouluille järjestyi useimmissa kylissä oma koulurakennus, myös Vegaruksessa sille oli jo oma tontti ja rakennushirret, mutta rakennustöitä ei ehditty ennen koulujen lakkauttamista aloittaa. Venäläisessä koulussa järjestettiin myös koko kylän yhteisiä juhlia ja vuonna 1912 retki Valamoon.

Ensimmäinen maininta kylän myllystä on vuodelta 1876, jolloin myllyn omisti Jefim Avraminpoika (s.1786) Kärki. Myöhemmin myllyä hoiti Jefimin pojanpojan, Petr Sofroninpojan (s.1844) vävy, Korpiselän Ägläjärveltä kylään muuttanut Paavali Simonpoika Palviainen (s.1874). Paavali perheineen hoiti myös kylän 30 kilometrin postikierrosta yhteensä 32 vuotta. Kylän viimeisenä myllärinä oli Feodor Danilanpoika Koski (s.1877).

Ensimmäinen maininta Vegaruksen kylän olemassaolosta on 1500-luvun alusta, jolloin Suojärvi kuului Venäjän valtakunnan Käkisalmen lääniin. Sortavalan Riekkalasta oli asutus noussut Vegarusjärven alueelle, mutta se ei ollut menestynyt, vaan kylä oli autioitunut. Ruotsalaiset valloittivat alueen saman vuosisadan lopulla, ja tuolloin kylässä oli kaksi taloa. Kun Suojärvi 1500-luvun lopulla palautettiin Venäjälle, oli Vegaruskin taas autio. Vegaruksessa eli vuoden 1637 maakirjan mukaan kuusi perhettä.

Asukkaita muutti Venäjälle runsaasti ennen vuosisadan puoliväliä, ja Vegaruksestakin lähti vuonna 1658 kolme perhettä. Suuren Pohjan sodan aikana vuonna 1710 Venäjä valloitti jälleen Suojärven. Tuolloin Vegaruksen kylä sai mahdollisesti kokonaan uudet asukkaat. Nimittäin jo vuonna 1914 ja uudelleen vuonna 1934 kirjattiin kylän synnystä perimätietoa, jonka mukaan kylän ensimmäinen asukas saapui 1700-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä Repolasta ja asettui kalastajaksi järven eteläiseen niemeen joen suulle. Vuonna 1805 Vegaruksessa oli 14 taloa ja ne sijaitsivat samoilla paikoilla, kuin mihin myöhäisempikin asutus keskittyi. Linkolan käydessä kylässä vuonna 1914 siellä oli 50 taloa, ja ennen sotaa, vuoden 1939 henkikirjan mukaan, taloja oli 90 ja asukkaita 650. Kylä kuului 1900-luvun ajan Suojärven suurimpien kylien joukkoon.

Sukuja: Kärki- Kotivaara Pappi Tšurkka- Surkka- Sotisalo Martiskainen-Jänis- Kerkkä- Koski-Järvinen-Niemi. Prauda-Raesalmi- Harakka- Sermiö- Krökki- Puuronen Hattunen–Hamutta–Pinto Tsutsu- Tsutunen -Kallaluoto-Särkisalo-Ahdepuro- Paroniemi- Tammisto Lerssi Lokka-Pusu-Kissa Hukkanen Palviainen