Moiseinvaara

Kyläkuvaus

(Lähde: Oma Suojärvi kuvina, 1991, s.206)

 

Moiseinvaaran kylä sijaitsi Ylisenjärven ja Myrysjärven pohjoispuolella vaaraisella alueella. Nimensä kylä lienee saanut kaskeaja Moisein mukaan. Kylä asutettiin 1700-luvun alkupuolella. Kylä pysyi harmaasävyisenä ja runollisena. Maalatuiksi mainitaan vain koulu, tsasouna ja Matsisen talo.

Kylän osia olivat Kalliovaara, Perttiselkä, Kotaselkä, Honkavaara, Kakkolanvaara, Tsuhmari ja Haukanvaara.

Moiseinvaaran tsasouna oli pyhitetty Neitsyt Marian Kasanilaisen ikonin muistolle ja kylän pruaznikka oli Kasanskoi.

Kansakoulun kylä sai 1911 ja se toimi aluksi Makkosen talossa ja myöhemmin entisen venäläisen koulun tiloissa, jotka kunta osti seurakunnalta vuonna 1929. Kalliovaaran koulu aloitti toimintansa 1935.

Moiseinvaarasta siirrettiin Helsinkiin, Seurasaaren ulkomuseoon, Spirdo Makkosen ”Pert’inotsa”-niminen sukutalo, jonne sijoitettiin myös mm. Vasilei Koivusen suvun vanhaa esineistöä: kantele, värttinähepo, ikkunakarttaset, saranvanutuslaite, tuohiesineistöä ym. Tavaraa lienee kerätty myös muista taloista.

Kylän toiminta oli vireää. Kun ennen vanhaan kylien prihat vähän torailivat, keksivät Juho Koivunen ja Juho Mustonen ratkaisun; kylään perustettiin vuonna 1927 voimistelu- ja urheiluseura. Näin liiat voimat punnerrettiin urheilun merkeissä.

Moiseinvaaran naiset perustivat marttayhdistyksen vuonna 1933. Kylän emännät olivat taitavia kutojia ja käsityön tekijöitä. Kylässä toimi myös tiistaiseura.

Moiseinvaaralaiset viljelivät uutterasi peltojaan suhteellisen isoilla tiloillaan ja esimerkkiä näytti kylään Viitavaarasta muuttanut kunnallismies Aleksanteri Matsinen.

Kyläläiset joutuivat hyrsyläisten tavoin sotavankeuteen talvisodan alettua 1939 ja tekivät vaivalloisen matkan Kontupohjan perukoille. Heidän joukossaan oli tällöin iäkäs, runonlaulun, loitsun- ja parantajataidon omaava Ogoi (Agafia) Määränen s. Härkin, joka ”vaipui valkeihin syntysiin” sotavankeuden rasittamana Helsingissä 1940 kesän kynnyksellä.

Moiseinvaaran vanhoja asujasukuja:

Makkonen, Loginen
Määränen
Koivunen
Kukkonen
Gagarin
Staroschin, Vanhanen
Matsinen
Päntti