Kokonniemi

Kyläkuvaus

(Lähde: Oma Suojärvi kuvina, 1991, s.139)

Kokonniemi sijaitsi Ison ja Pienen Pyhäjärven rantamilla. Kylän vanhin asuttu osa oli Kokonniemi.

Kylän tsasouna seisoi Niemisten kylänosassa järven rannalla ja se oli pyhitetty Pyhän Yrjön muistolle. Kylän pruaznikka oli Kevät-Jyrgi.

Koulua käytiin Kaipaassa ja myöhemmin Eloniemellä.

Niemisten kylänosassa asui kuulu Rysän suurperhe yhteistaloutta vuoteen 1934 saakka. Osippa Rysä, joka kävi Solovetskissa peräti kolme kertaa, oli suurperheen isäntä. Maailmaa nähneenä miehenä Osippa oli suurpiirteinen. Kauppiaat tulivat taloon kangaspakkoineen ja tavaroineen ja kauppaa tehtiin. Joskus vieraampi kävijä saattoi kysäistä ukko Rysältä: ”Riittääkö leipä näin suurelle perheelle?” Tähän vastasi Osippa Rysä: ”Meijän akoil ei hädä kädeh tule, leibä loppunnoh, piiraida i paissetah.”

Rysän talo oli peltikattoinen ja talossa vesijohdot jo suurperheen aikana. Perheen hajotessa 1934 maat jaettiin arvalla. Ukko-Rysä rakennutti tällöin poikien perheille omat talot, Aleksi jäi isännöimään vanhaan taloon. Tilalla oli laajat viljelykset, oli puima- ja niittokoneet.

Vesivoimalla toimineessa saha- ja mylly-yhtiössä oli Nikolai konemestarina, lautapuolen miehinä toimivat Yrjö, Antti ja Aleksi sekä myllärinä Juhani.

Ison Pyhäjärven ylitse Kokonniemeen kyläläiset näkivät Suvilahden nousun ja kuulivat kehityksen kohinan eläen omaa, vakaista elämäänsä.

 

Kokonniemen vanhoja asujasukuja:

Pulkkinen, Lemminkäinen, Leskinen

Isotov
Koivunen
Rysä, Vuonna, Rotta
Jarschi
Kokkonen
Happo