Kivijärvi

Kivijärven kylä sijaitsi entisen Suojärven pitäjän lounaisosassa samannimisen järven länsi- ja pohjoispuolella. 1800-luvulla kylästä oltiin yhteydessä Salonkylään, jonne matkaa kertyi noin kymmenen kilometriä. Alkuaikoina tämä kylien välinen matka kesäisin käveltiin ja talvisin ajettiin reellä. Salonkylän kautta kuljettiin asioille pogostalle tai Annantehtaalle kirkkoon. Postia kuljetti kerran viikossa Jaakko Näivöxiv. Autolla kuljettava maantie Kivijärveltä Loimolan tielle Piitsjoen kohdalle valmistui 1900-luvun alussa, ja silloin matkaa tehtiin Ivan Kivijärven autolla. Ivan hoiti myös postiasiat. Mylly sijaitsi Jevsei Agapoffin (s.1808) tilalla jo vuonna 1876.
Kylä sai koulun vuonna 1917, ja se toimi Kivijärven vanhassa talossa. Viimeisin opettaja oli Severi Kivijärvi, kylän ensimmäisen asukkaan jälkeläinen kuudennessa polvessa.
Kylässä ei ollut tšasounaa, mutta hautausmaa sijaitsi Kivijärven itärannalla Heponiemellä. Ensimmäinen merkintä hautauksesta on vuodelta 1818.
Kivijärven kylän ensimmäinen asukas Fedot Arhipanpoika Bolšakov (s.1740) muutti Salonkylästä ensin Säynäjärvelle ja sieltä rippikirjan mukaan 1830-luvun lopulla Kivijärvelle. Vuoden 1805 kartassa kylässä oli jo yksi talo, 1915 taloja oli seitsemän, joista kaksi järven vastakkaisella puolella. Talvisodan alkaessa kylässä oli kymmenkunta taloa.

Sukuja: Agapoff-Ahvalo-Ahkola-Ahpola-Jelonen-Hampinen