Hyrsylä

Kyläkuvaus

(Lähde: Oma Suojärvi kuvina, 1991, s.35)

”Hyrsylä hyvä kylä, talvet ollah taiginatta, kesät kai keittämättä”, oli vanha sanonta tästä Hyrsylänmutkan rajakylästä. Alueella oli kolme pientä järveä: Suurijärvi, Possoadanjärvi ja Slobodanjärvi. Aikaisemmin kylä kuului Salmiin ja liitettiin Suojärveen 1930. Venäjänvallan aikana kulkuyhteydet Salmiin olivat helpommat kuin kinttupolkuja Suojärvelle. Rajan sulkeuduttua tuli maantieyhteys Suojärvelle.

Hyrsylä asutettiin varhain, joskin kylä autioitui moneen kertaan sotien aikoina. Vuonna 1687 kylän asukkaista mainitaan luterilaisiksi suvuiksi 2/3.

Hyrsylän kylän osia olivat Peräoja, Lahdenkylä, Kangarenkylä, Multimäki, Sloboda, Tsorinniemi ja Ignoila. Ignoila-nimi johtunee kylän ensimmäisestä asukkaasta Ignati Burtschasta.

Ignoilan kylää halkoi Suojujoki, jossa kylän alueella oli peräti 6 koskea ja johon rakennettiin Jugakosken voimalaitos 1930-luvulla. Joessa eleli harvinainen kalakaji monni. Kansa kutsui sitä ”vetehiseksi”. Suurin Suojujoesta pyydystetty monni painoi peräti 39 kiloa.

Hyrsylän tsasouna oli pyhitetty Kristuksen kirkastumisen muistolle ja kylän pruaznikka oli Spuassanpäivä. Ignoilan tsasouna oli pyhitetty Herran äidin kuolonuneen nukkumisen muistolle ja pruaznikka oli Emänpäivä.

Hyrsylä sai kansakoulun 1913 ja oma koulutalo rakennettiin 1927. Ignoilan koulu aloitti toimintansa 1910 vuokrahuoneistossa. Opettajista merkittävin oli kyläläistensä kanssa sotavankeutta myöten kaikki vaiheet elänyt Matti Pajunen.

Maantie rakennettiin 1926 ja tämän seurauksena Hyrsylä liitettiin Suojärveen.

Hyrsylässä ja Ignoilassa toimivat martat ja marttakerhot. Multimäessä oli rajavartioston kasarmi.

Kylässä oli vireä suojeluskuntaosasto. Sillä oli oma toimitalo. Innokkaana johtajana oli Matti Pajunen.

Konttisen veljeksillä oli saha ja mylly.

 

Hyrsylän vanhoja asujasukuja:

Repo, Rantala, Kytschä, Matfejev
Bolschoi, Raaga, Löllö, Jeremejev, Menschoi
Ravas
Parvoin
Konttinen, Tsubi, Anufriev
Murto, Kitschu, Jänis, Haukka
Häkki, Lutikka
Nyckyri, Danilov, Pimenov
Mätöschi, Nekkunen
Huttu, Koppelo
Katalgin
Burtscha, Burtschov, Kaheinen, Kononov