Pruazniekka Bomballa 2022

Pruazniekka Bomballa 12.-14.8.2022
Suojärveläzien pruazniekka piettih tänä vuuvvenna Emänkuus. Pruazniekka oli syvämeh käyvä, vaikuttava kokonaisuus. Bratanat da rodn’at saivat vastavuo toine toista pitkän korona-aijjan katketes karjalaizen muusikan, histouriin siibilöin havinan da runonpajatannan pyyhkies igävän aijjan iäreh.

Perjantaina Jouko Martiskainen kertoi koskettavasti sukunsa evakkotaivalta sodan jaloista Varpakylän Turhanvaarasta Lieksan Siikasuolle. Olisiko tämä tarina samanlainen kuin sinun suvullasi? Ehkäpä. Timoi Munne kertoi monologissaan Santeri -pojan kasvutarinaa hyrsyläläisestä siviilisotavankipojasta aikuiseksi mieheksi, joka arvostaa sittenkin karjalaistaustaansa.

Lauantain vuosikokouksen jälkeen päiväjuhlassa juhlapuheen piti Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi. Juhlan ohjelmistossa kuultiin mm. valtimolaisen Lauluset –kuoron esityksiä Tiina Köntän johtamana, Karjalan kumbuzil ja Mauri Mahlavuoren soolo – kyynelie pidi pyyhkie! Syväimessä värähti! Karjalan brihat, Heikki Kuikka ja Pentti Mäkkeli, esittivät myös karjalankielistä musisointia levynjulkistamisensa kunniaksi.

Mieltäliikuttavimman kokemuksen sain, kun Lea Tajakka esitti pääjuhlassa karjalaista runonlaulantaa ja vielä Ogoi Määräsen patsaalla itkuvirren. Vielgi kylmät väreet juoksou pitkin selgäpiitä. Upeaa ja liikuttavaa! Entä sitten Ljuuli, ljuuli ja Ritva Korkalainen. Tuassen pidi peitokkali kyynelie pyyhkie silmäčupus. Onnakko jogahizel omat bunukat libo lapset tuldih mieleh.

Lauantai-iltana saimme nauttia Duo Pajolaisen ja Arto Rinteen konserteista. Duo Pajolaine oli tehnyt elokuvamusiikkia Suojärven Kuikkaniemessä vuonna 1920 kuvattuun mykkäelokuvaan ’Häiden vietto karjalan runomailla’. Duon heleä ja intensiivinen esitys jätti lähtemättömän vaikutuksen minulle ja mučoille! Arto Rinne monine instrumentteineen toi esille monipuolisen folk-muusikon karjalaisine vaikutteineen.

Juhlat eivät ole mitään ilman yleisöä. Tobiet passibot runsaslukuiselle yleisölle, joka itki ja nauroi matkas ja kiitteli monipuolista ohjelmaa. Passibot nämis dielolois Risto Salmelan vetämälle juhlatoimikunnalle ja tosi ahkerille talkoolaisille sekä tietysti kaikille esiintyjille. Olen teistä kaikista tosi ylpeä ja kiitollinen! Kaikkie hyvie teillä kaikilla!

Mieleenpainuvaa oli myös osallistua Paavo Harakan karjalan kielelle kääntämään Ehtoopalvelukseen ja litaniaan Nurmeksen papiston ja kuoron vetäminä siviilisotavankien muistomerkillä. Passibot myös Jimi –bunukalle , 6 v., kembo avvutti jägälien kandamises da asettelus muistoristoloilla.

Iellizen vuuvven 2023 Suojärven Pitäjäseuran vuosijuhla ja –kokous järjestetään yksipäiväisenä lauantaina 29.7.2023 Bomban Kalevanhovissa, merkitse päivä kalenteriisi ja varaa majoituspaikkasi ajoissa. Ilmoittautumisia talkootöihin päivän järjestelyihin otan mielelläni vastaan.

Rakkahal mustelen nämie pruazniekkoloi!
Karjalazin tervehyzin
Pentti Tapanen, paginanvedäi
Suojärven Pitäjäseura ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.