Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) ja Karjalan Sivistysseuran yhteishanke

KARJALAISUUS TÄNÄÄN

 

Hyvät suojärveläiset! Pitäkää mielessä muistitietokeruu siirtolaisuudesta. Se jatkuu kesäkuun loppuun asti. Kyseessä on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) ja Karjalan Sivistysseuran yhteishanke, jossa pyritään kokomaan karjalaisten kokemusta karjalaisuudesta juuri nyt, 2000-luvulla.

Tartu siis asiaan. Koko keruuohje löytyy SKS:n internet-sivuilta, helpoimmin vain hakemalla otsikkoa KARJALAISUUS 2000-LUVULLA. Kysely on laaja, mutta kaikkia siinä lueteltuja asioita ei tietenkään tarvitse ottaa huomioon eikä edes kaivaa esiin. Seuraavassa keskeisiä teemoja, joita voit mietiskellä:

  • Kerro oma tai sukusi tarina (milloin perhe tuli Karjalasta Suomeen – kotoutuminen – ongelmat – nykyhetken tilanne)
  • Mitä siirtolaisuus on merkinnyt perheessäsi?
  • Miten asiasta on kerrottu ja puhuttu?
  • Millä tavalla yhteyksiä entisiin kotipaikkoihin on pidetty yllä?
  • Miten yhteyksiä muihin suojärveläisiin on pidetty yllä?
  • Mitä siirtolaisuus merkitsee sinulle tänä päivänä?
  • Mitä karjalaisuus sinulle merkitsee?
  • Voiko karjalaisuus elää kaupungeissa?
  • Millaisena näet karjalaisuuden tulevaisuudessa?

Näihinkään ei kaikkiin tarvitse kirjoittaa vastausta. Riittää vaikka vain se, että kerrot sukusi tarinan. Vastauksesi voi olla yhden tai viidenkymmenen sivun mittainen, pääasia että se on omilla sanoillasi ja omalla tavallasi tehty. Voit myös haastatella vanhempaa karjalaista ja näin ikuistaa hänen elämänsä ja ajatuksensa karjalaisuudesta.

Tämä ei ole kilpailu, vaan yhteinen yritys kartoittaa suojärveläisyyden/karjalaisuuden nykytilaa. Älä siis jännitä, vaan ryhdy toimeen!

 

VASTAUSOHJEET

Lähetä vastauksesi 30.6.2019 mennessä joko SKS:n verkkolomakkeella osoitteessa www.finlit.fi/karjalaisuus tai postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki (kuoreen tunnus ”Karjalaisuus”). Vastauksen voi myös lähettää sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen keruu@finlit.fi, aihekenttään tunnus ”Karjalaisuus”.

Voit lähettää myös valokuvia, äänitteitä ja vanhempia muisteluita. Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimelläsi tai nimimerkillä SKS:n arkistoon.

Jos kaipaat lisäohjeita, niitä saa SKS:n arkistosta, puh. 0201 131240 (sähköposti: keruu@finlit.fi) tai Senni Timoselta, puh. 040 7217567 (sähköposti: senni.timonen@kolumbus.fi)